Bilferie i Europa | Sikkerhedsudstyr og gode råd til bilferien
Kom godt ud og hjem på bilferie i Europa med det rigtige sikkerhedsudstyr og gode råd til bilferien
Sommerferie, sol og varme – og måske en biltur sydpå gennem Europa med familien. En sand fornøjelse når blot alt går som vi har planlagt – eller i hvert fald forestillet os. For netop en grundig planlægning af turen kan være med til at gøre denne til en rigtig god familie-oplevelse.
Men planlægning er meget mere end hotelophold, seværdigheder og gode restauranter. Det er også at have fokus på selve bilturen, og de sikkerhedsregler og lovkrav til bil og passagerer der gælder blandt vores sydlige naboer
Forbered dig i god tid til bilturen
En problemfri biltur på de europæiske veje kræver i det mindste en vis form for planlægning i hvilke regler og lovkrav der gør sig gældende i de forskellige europæiske lande.
Men derudover kræver det også sund fornuft og en forståelse for dine egne evner som bilist generelt. Og specielt når du pludselig skal begå dig på de meget trafikerede motorveje, hvor farten ofte er væsentlig højere end her i Danmark.
Dette gælder især hvis du til daglig kun bruger bilen i ny og næ over kortere afstande.
Du bør derfor have en realistisk tilgang til hvor længe du er i stand til at køre forsvarligt, og planlægge både korte og lidt længere pauser på bilturen.
Har I børn, er pauserne også med til at forebygge at ungerne bliver helt ustyrlige undervejs. Og netop børn som er utålmodige og ikke synes at køreturen er særlig sjov, kan være et irritationsmoment, som kan tage opmærksomheden fra trafikken.
Pauser undervejs kan fx også bruges til at opleve den lokale befolkning og andre madkulturer i små og interessante byer, som ellers blot ville blive passeret uden nogen større opmærksomhed.
Hvis turen går helt ned til Sydfrankrig, Spanien eller måske Italien, er det en rigtig god idé at tage en eller flere overnatninger undervejs til feriemålet.
Husk for øvrigt også at skiftes til at sidde ved rattet, så det ikke kun er den ene af jer der skal holde sig frisk mange timer ad gangen.
Sikkerhedsudstyr og gode råd til bilferien
- Planlæg i god tid: Husk at planlægge køreturen i god tid. Dette indebærer både at finde ud af på hvilke dage og tidspunkter på døgnet der er mindst trafik. Og ikke mindst – at indlægge pauser og egentlige overnatninger på turen.
- Noget til at underholde ungerne med: Hvis der er børn med på turen, så sørg for at de har noget at læse i eller fx en tablet med downloadede film og spil. Husk også en pude de kan læne sig op ad, så de kan få et par timers søvn.
- Lidt at drikke og spise: Det kræver energi at holde sig vågen og klar. Så sørg for noget til at spise på turen. Husk også væskeindtag. Specielt hvis solen skinner højt på himlen og varmen trykker.
- Følg trafikken og lad være med at lægge dig i vejen: Sørg for at holde en god marchhastighed på motorvejen, så du følger trafikken.Og husk på at vi har HØJREKØRSEL i både Danmark og resten af Europa.Det betyder at med mindre du befinder dig i en overhalingssituation, så er din rigtige placering på motorvejen i inderste (højre) spor. På den måde overholder du både lovgivningen, og nedsætter risikoen for at DU er skyld i livsfarlige situationer på motorvejene. Og husk så lige på, at i modsætning til Danmark, så er politiet i de fleste europæiske lande – specielt Tyskland, netop opmærksomme på bilister der ikke kan finde ud af at holde til høre. Det koster nemt en irriterende bøde som skal betales “nu og her”.
- Giv bilen et sommereftersyn: Få din mekaniker til at lave et ferieeftersyn på bilen. Så er I sikre på at vigtige ting som bremser, lys, køler, kobling m.v. er i både lovpligtig og sikkerhedsmæssig forsvarlig stand.
- Lige et sidste tjek inden afgang: Sørg for at tjekke at bilen er påfyldt motorolie, sprinklervæske og kølervæske, og sørg gerne for at have ekstra forsyninger i bilen. En benzindunk (med benzin i), nok til at I kan nå frem til den næste tankstation er et must.
- Der skal være tryk på: Husk at tjekke dæktrykket – båden inden du kører hjemme fra, og når du holder ind for at tanke. Dæktrykket finder du både i din instruktionsbog, og ofte også på indersiden af benzindækslet. Dæktrykket skal tilpasses din oppakning i bilen – inklusive passagerer.
- Så meget har I ikke brug for: Sørg for at bilen ikke er overlæsset. Det gælder både i forhold til bilens styreegenskaber, men også i forhold til udsynet fra bilen. Du skal kunne se ud af samtlige vinduer – også det bagerste.
- Husk sikkerhedsudstyr: I Danmark er der intet krav til at der skal være førstehjælpskasse, brandslukker og advarselstrekant samt gule sikkerhedsveste i bilen. Men for det første er det en rigtig god idé at medbringe dette, og for det andet, så er reglerne i de europæiske lande værd at sætte sig ind i på forhånd. Politiet i mange andre europæiske lande uddeler rundhåndet bøder hvis ikke bilen er udstyret med de lovpligtige sikkerhedsforanstaltninger.
- Spænd ungerne fast: Det er en selvfølge at ungerne skal være forsvarligt – og lovligt fastspændt i bilen under turen (og på en hvilken som helst anden tur). Vær opmærksom på lovkrav om eksempelvis barnestole i Europa.
- Husk sikringer og pærer: Husk også at medbringe et ekstra sæt pærer og sikringer til bilen. Det er både sund fornuft – og lovpligtigt i nogle lande.
- Efterlad ikke børn og dyr i bilen: Lad ikke børn og dyr opholde sig i en varm bil, hvis ikke de er under konstant opsyn. En bil der er parkeret i direkte sol – selv i kortere tid, opnår drastiske temperaturstigninger på meget kort tid. Det kan meget hurtigt føre til dehydrering og hedeslag som kan være fatalt.
Sådan gør du hvis uheldet er ude og du involveres i en trafikulykke
- Skab sikkerhed på ulykkesstedet: Dan dig hurtigt et overblik og få standset ulykken. Det indebærer at du første og fremmest skal sikre dig, at du og andre bringes i sikkerhed. En ulykke på en motorvej er yderst farlig, og er uheldet derfor sket på motorvejen, skal du om muligt placere bilen i nødsporet. Tænd havariblinket og få alle ud af bilen og om bag autoværnet iført gule sikkerhedsveste. Placer advarselstrekanten i en afstand af ca. 100 m.
- Tilkald hjælp på 1-1-2: Er der sket alvorlig personskade, tilkald da hjælp på alarm 1-1-2. Dette nummer gælder i alle de 28 EU-medlemslande. Selv i Israel, Norge, Rusland, Schweiz og Tyrkiet er 1-1-2 gældende. Oplys hvor ulykken er sket, hvad der er sket, hvor mange der er kommet til skade og hvor du ringer fra. I Danmark kan du benytte dig af 1-1-2 app´en, som du gratis kan downloade til din mobil. Husk at den kun virker i DK.
- Undersøg for personskade: Undersøg for personskade, og yd førstehjælp i den udstrækning omstændighederne tillader det. Er der sket alvorlig personskade som kræver lægebehandling, tilkald redningsmandskab/ambulance.
- Undgå politi hvis det er muligt: Er du involveret i et færdselsuheld som kun har medført mindre materiel skade, og derfor ikke kræver ambulance eller andet redningsmandskab, så kan det være en fordel ikke at tilkalde hjælp, da politiet da næsten altid bliver tilkaldt også. Kan det hele klares uden professionel hjælp, slipper du og den anden part derved for eventuelle bøder.
- Få altid navnet: Ved et uheld med materiel skade, så få modpartens navn og adresse. Tag meget gerne et billede af førerbevis, bilen, nummerpladen og notér dig de omstændigheder uheldet skete under. Få meget gerne underskrift fra modparten.
- Få navne på vidner: Er der vidner til stede, så få deres navne og adresse, og få dem eventuelt til at beskrive deres oplevelse af situationen.
- Ryd op efter dig: Hvis du har været involveret i et færdselsuheld, så er det dit ansvar at glasskår, bildele m.m. fjernes fra vejbanen. Men husk – din og andre sikkerhed frem for alt!
Rigtig dejlig og sikker sommer på bilferien