Hvad er TRX træning?

Hvad er TRX træning og hvordan træner man?

Hvad er TRX træning? Bogstaverne TRX står for Total (body) Resistance Exercise. Navnet TRX er i dag et begreb i sig selv, og anvendes bredt af instruktører verden over om selve træningsprincippet/træningsformen.

Begrebet er udtryk for et meget gammelt træningsprincip – slyngetræning – hvor kroppens vægt, balance og reb/tove bliver anvendt til træning af hele kroppen.

Selve navnet TRX er dog varemærkebeskyttet, men det ældgamle princip med brug af kroppen og “reb” som redskab/vægt er trods alt ikke beskyttet. Det har været anvendt i utallige år.

I dag findes der flere alternativer til det varemærkebeskyttede TRX.

Ved disse slyngeredskaber anvendes akkurat samme principper, men redskaberne er som udgangspunkt til en noget lavere pris.

 

TRX træningsredskabet blev udviklet af en elitesoldat

TRX blev udviklet af en amerikansk elitesoldat, som udviklede systemet fra reb/tove/bælter til et justerbart redskab. Et redskab som effektivt kan bruges af alle, hvorsom helst og når som helst. Netop dette princip gjorde det effektivt for elitetropperne at holde sig i topform når de eksempelvis var på mission i længere tid ad gangen.

Hvad er TRX træning, og hvordan udføres selve træningen? Selve princippet med slyngetræning går på at redskabet – reb, tove eller forskellige former for fabrikerede slyngeredskaber fastgøres til noget solidt. Det kan fx være i loftet, loftbjælker, krog i væggen eller – udenfor, eksempelvis ovelæggeren på et gyngestativ, tørrestativ, en solid gren på æbletræet eller lignende.

I træningsredskabet findes 3 stropper, den ene fastgøres til et solidt ankerpunkt som nævnt ovenfor. De 2 andre stropper kan forlænges eller forkortes på ganske kort tid, alt afhængig af hvilken del af kroppen man ønsker at træne.

Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser for hvilke muskler eller muskelgrupper der kan trænes. Et godt gæt er at der mindst findes 80-100 forskellige øvelser der kan udføres med slyngetrænings-redskaber.

 

Brug dit balancepunkt som belastning

Det gode – og ganske fantastiske ved slyngeredskaber er, at det er din egen vægt som er basis for hele sværhedsgraden af din træning.

Jo mere din vinkel fra eksempelvis dine fødders placering på underlaget til håndtagene øges, jo større belastning opnås (pga. tyngdekraften). Du kan altså uden problemer og på ganske kort tid, ændre belastningen ved blot at træde et skridt bagud eller frem.

Når du anvender slyngeredskaber kan du træne akkurat det område du ønsker at have fokus på. Du træner eksempelvis nemt og ubesværet ben og balder, biceps og triceps, brystmuskulatur eller hele ryggen.

Det gode ved dette system er, at du kan tage det med dig over alt, på jobbet, på rejsen, i sommerhuset eller tage det med dig i fitnesscentret når du vil være sikker på at der er et ledigt træningsredskab til dig.

Kom i gang med at træne nu. Din krop vil elske dig for det, og dine resultater er synlige efter blot 3-4 ugers målrettet træning.

 

Se video med slyngetræning her.

Når du bliver hardcore, så kan du nemt på YouTube finde mange flere og meget mere avancerede øvelser.