Hvilken hjertestarter skal man købe?

Indkøb af hjertestarter er en vigtig beslutning, og spørgsmålet er derfor naturligt, hvilken hjertestarter skal man købe.

Indkøb af hjertestarter er ikke helt som mange andre indkøb i virksomheden, borgerforeningen eller i idrætsforeningen. Det drejer sig trods alt om liv.

Der findes i dag et meget stort antal producenter af hjertestartere på verdensplan. Mange af disse producenter er medico-virksomheder og dermed ukendte for de fleste. Andre producenter er kendte mærker som fx Philips.

Fælles for alle hjertestartere er, at de er i stand til at analysere hjertet og dets rytme samt – i tilfælde af hjertestop – afgive stød til hjertet.

Herefter er der endog meget stor forskel fra den ene hjertestarter til den anden. Bl.a. er der stor forskel på hvor nem hjertestarteren er at betjene, hvor hurtigt den kan være klar til at afgive stød, om den kan anvendes til både børn og voksne samt det er nemt at høre de verbale instruktioner hvis der er støj og tumult.

Desuden er udgiften til vedligeholdelse og indkøb af reservedele hos nogle producenter og modeller meget højere end hos andre.

Når du og andre beslutningstagere overvejer hvilken hjertestarter man skal købe, så er der nogle vigtige overvejelser I skal tage.

Disse punkter kan du læse om i det følgende.

Hvilken hjertestarter skal man købe? | Tjekliste

Når du skal vælge hjertestarter skal du overveje:

 • Anvendelse i støjende miljø: Hvilket miljø skal hjertestarteren evt. anvendes i? Er det i et støjende miljø, fx i en produktionshal, udenfor hvor vejr og vind gør det svært at høre instruktionerne fra hjertestarteren eller i en børne- eller uddannelsesinstitution. I så fald bør du overveje en hjertestarter med klare verbale instruktioner. Her kan der være meget stor forskel fra den ene hjertestarter til den anden.
  En stor fordel er også at vælge en hjertestarter som selv regulerer højttalernes styrke (volumen) i forhold til støjen i det miljø den anvendes i.
 • Anvendelse af hjertestarter til både børn og voksne: Skal hjertestarteren anvendes i et miljø hvor der også opholder sig eller færdes børn, bør hjertestarteren have mulighed for at kunne anvende børneelektroder.
  En stor fordel er her at vælge en hjertestarter som har elektroder som både kan anvendes til børn og voksne.

iPAD SP1 hjertestarter er den nyeste generation på markedet

IPAD SP1 er bl.a. af British Heart Foundation kåret som bedste hjertestarter på markedet af nogle ganske enkle men betydningsfulde årsager.

IPAD SP1 hjertestarter:

 1. Verdens første hjertestarter til både børn og voksne: Verdens første hjertestarter som både kan anvendes til børn og voksne. Omskiftning mellem børne- og voksentilstand sker ved hjælp af en switch-knap på forsiden af hjertestarteren. Her spares meget vigtig tid ved et hjertestop på et barn.
  Desuden er der ingen ekstraomkostninger til både børne- og voksen-elektroder.
 2. Støjfølsom højttaler: IPAD SP1 har en støjfølsom højttaler som automatisk regulerer lyden på de verbale instruktioner i forhold til støjen i det miljø den anvendes i. Er der støj og tumult, skruer SP1 automatisk selv lyden op. Dette gør det særdeles nemt for førstehjælperen hvis hjertestarteren anvendes i en produktionshal, i en børne- eller på en uddannelsesinstitution, eller fx på gaden i et beboelseskvarter eller i et indkøbscenter.
 3. Du bliver guidet: Med klare og tydelige instruktioner bliver du guidet hele vejen igennem genoplivningen, på lige det sprog du ønsker den skal hjælpe dig på. IPAD SP1 kan også mærke om du giver hjertemassage. Hvis ikke, bliver du af IPAD SP1 bedt om at starte eller genoptage hjertemassagen.
 4. Kan anvendes udenfor i al slags vejr: iPAD SP1 er testet og godkendt efter de strengeste krav. IPAD SP1 kan derfor anvendes udendørs selv om vejret ikke viser sig fra sin bedste side. Skal hjertestarteren monteres udenfor, skal den dog anbringes i et frostsikret vægskab.
 5. Ingen dyre servicebesøg: IPAD SP1 er selvtestende, og holder derfor selv øje med sin batteritilstand, udløb på elektroder og eventuelle driftsforstyrrelser i elektronikken. Der skal altså ikke bruges penge på dyre servicebesøg fra leverandøren.
 6. Godkendt: iPAD SP1 er CE godkendt, godkendt af TrygFonden, opfylder Sundhedsstyrelsens anbefalinger m.v.
 7. Anbefalet: IPAD SP1 hjertestartere er det britiske ambulanceberedskabs foretrukne hjertestarter. Desuden er iPAD SP1 kåret som bedste hjertestarter af British Heart Foundation.