Hvordan virker influenzavaccine?
Fakta og misforståelser om influenza og hvordan virker influenzavaccine
Hvordan virker influenzavaccine? Læs her om fakta og de mange misforståelser og skræmmehistorier der huserer i medierne hvert eneste år når influenzasæsonen nærmer sig.
Lige så sikkert som at julen falder på den 24. december hvert år. Lige så sikkert er det også at influenzaen aflægger os et visit eller flere i vinterhalvåret. Følgevirkningen er at en stor del af os må strække våben og lægge os i seng med hovedpine, muskel- og ledsmerter, diarré og opkastninger.
Foruden de ulemper et influenzasygeleje fører med sig for den enkelte, så er influenzavirus hvert år forbundet med store omkostninger for mange arbejdspladser, og dermed for samfundet som helhed.
God hygiejne, hensyn og almindelig omtanke, kan reducere risikoen for at du bliver smittet, og for selv at bringe smitte videre til andre, fx den bedre halvdel derhjemme, børn eller andre familiemedlemmer eller måske kollegaerne. Men det er kun ved at lade dig vaccinere at du for alvor kan reducere risikoen for at blive ramt af influenza.
Hvordan virker influenzavaccine kan du læse mere om længere nede.
Hvad er influenza egentlig?
Influenza er en meget smitsom virus som nemt smitter fra person til person, uanset alder og den enkeltes generelle sundhed.
Det er en udpræget misforståelse, at en god fysisk form reducerer risikoen for at blive smittet. En god fysisk form kan hjælpe dig til at komme hurtigere over en influenza, men altså ikke nedsætte din risiko for at blive ramt.
Influenzavirus hærger primært i vinterhalvåret, og hvert år bliver næsten en femtedel af Danmarks befolkning smittet.
For ældre mennesker og personer med et svagt helbred kan influenzavirus medføre alvorlige følgevirkninger som eksempelvis lungebetændelse. Det anslås at op mod 2.000 hvert år mister livet som følge af de komplikationer som virussen fører med sig.
Hvornår er det influenzasæson?
Influenzasæsonen strækker sig i Danmark fra det sene efterår og hele vinteren over.
Selv om influenza dermed kan påvirke os en stor del af året, er vi trods alt heldigere stillet på vores breddegrader i forhold til andre steder på jorden.
Eksempelvis optræder influenzavirus hele året i troperne.
Hvorfor man nemmere bliver ramt af influenza i vinterhalvåret her i det kolde nord, er man ikke helt klar over. Men det at vi opholder os mere inden døre, tæt på hinanden, er måske medvirkende til at virus nemt og hurtigt spredes.
Influenzavirus ændrer sig hele tiden, og den virus som ramte os sidste år er derfor ikke den samme som vil slå ned i Danmark i år.
Man kan derfor ikke sige sig fri for at få influenza i år, blot fordi man blev ramt sidste år.
Immunforsvaret beskytter med andre ord, kun mod den virus som den sidst lærte at kende og nedkæmpede.
Influenza er ikke forkølelse
Influenzavirus tilhører en helt anden virusfamilie end den almindelige forkølelse som rammer de fleste af os hvert år.
Alligevel er der gået en form form “inflation” i begrebet influenza.
De fleste kender fx til at kollegaer møder op på arbejde med løbende næse og hoste, og fortæller at de har fået influenza. Herefter sætter de sig ned og passer deres arbejde.
Men de tager som regel helt fejl.
Havde de haft influenza ville de med stor sandsynlighed ligge hjemme i sengen.
Symptomerne ved en slem forkølelse er nemlig oftest væsentligt mildere, på trods af de gener og ulemper en forkølelse trods alt, kan føre med sig.
Symptomerne på en slem forkølelse vil typisk være:
- Løbende eller måske helt tilstoppet næse
- Irritation i ansigtet og nysen
- Røde, rindende øjne
- Ubehag med trykken omkring bihulerne
Symptomer med temperaturstigning og en generel ubehagelig “sygdomsfornemmelse” i kroppen, optræder derimod sjældent eller kun i mindre grad.
Hvilke symptomer medfører influenza?
Først og fremmest er symptomerne væsentligt mere udprægede når vi rammes af influenza. Og ofte vil generne være så betydelige at vi må krybe under dynen.
Typiske symptomer på influenza er blandt andet:
- Hovedpine
- Høj feber
- Ømhed i muskler og led
- “Nerver” uden på huden
- Træthed og en udpræget svaghedsfornemmelse i hele kroppen
- Kulderystelser – skiftevis fryser og sveder/har det meget varmt
- Tør hoste
- Ondt i halsen
- Opkast og diarré
I svære tilfælde kan der opstå vejrtrækningsbesvær og endda kredsløbssvigt. Dette gælder især personer med et svagt helbred.
Hvordan bliver man smittet med influenza
Influenza spredes via luften, og overføres typisk fra den ene person til den anden ved tæt kontakt.
Ofte overføres virus som dråbeinfektion ved nys og hoste. Men også direkte og indirekte kontakt mellem mennesker overfører virus. Dette kan fx være gennem håndtryk, kys og lignende. Eller eksempelvis kontakt med dørhåndtag, pc-tastaturer, vandhaner og forskellige steder i offentlige transportmidler.
Hvor lang er inkubationstiden ved influenza?
Hvor lang tid varer det fra man er blevet smittet til sygdommen bryder ud?
Den såkaldte inkubationstid (tiden fra man er blevet smittet til symptomerne viser sig) er ofte et sted mellem 1-3 døgn. Man kan dog sagtens smitte andre inden man selv har fået symptomerne.
Hvor længe varer en omgang influenza?
Sygdomsperioden varierer fra person til person, men er typisk fra nogle dage til godt en uges tid.
Herefter vil mange føle sig udmattede og uden energi i op til flere uger.
Hos ældre og personer med svagt helbred, ses ofte længere og mere alvorlige sygdomsperioder som ofte ender med et hospitalsophold.
Hvad kan du selv gøre for at undgå influenza?
Influenzavirus smitter meget effektivt, og det kan derfor være svært at undgå smitte hvis man opholder sig i miljøer med mange mennesker.
Man kan dog alligevel selv gøre en del for at minimere risikoen for at blive smittet.
Bl.a. er en rigtig god hygiejne med regelmæssig håndvask et rigtig godt middel til at slippe for virus generelt – og dermed også influenza.
Desuden kan det være en god idé at undlade at benytte offentlige transportmidler i vinterhalvåret. Dette kan selvfølgelig være en udfordring. Er man derfor absolut nødsaget til at anvende offentlige transportmidler som fx bus, metro eller tog, kan man så vidt muligt forsøge ikke at opholde sig tæt på personer som hoster og nyser. Eller på anden måde viser sygdomstegn.
Anvendelse af handsker eller forsøge helt at undgå berøring af genstande, håndtag og lignende i fx bus og tog, vil også nedsætte risikoen.
Desuden er det en god idé, altid at have en desinficerende gel med i lommen eller tasken, hvis der er langt til næste håndvask med rindende vand og sæbe.
Influenzavaccination beskytter effektivt mod influenza
Hvordan virker influenzavaccine? Omtanke og god hygiejne er gode virkemidler mod virus og bakterier i almindelighed, men influenzavaccination er den eneste kendte effektive metode til at forebygge influenza.
Generelt anbefaler Sundhedsstyrelsen, at ældre over 65 år bliver forebyggende vaccineret mod influenza. Desuden bør personer med et svagt helbred og kroniske sygdomme lade sig vaccinere.
Hos unge, sunde og stærke personer er der ikke nogle egentlige helbredsmæssige årsager til at lade sig vaccinere. Risikoen for alvorlige følgekomplikationer er her ganske lille.
Der kan dog være gode personlige og arbejdsmæssige fordele ved at også yngre og raske personer bliver vaccineret mod influenza. Dels kræver influenza ofte sengeleje i måske op til en uge eller længere med betydelige gener. Og dels medfører influenza ofte at hele familien, venner og kollegaer smitter hinanden på skift.
Med andre ord, så kan en vandrende influenzavirus medføre at ferier, sport og socialt samvær må aflyses eller sættes på standby.
Desuden vil stort sygefravær på arbejdspladsen kunne medføre øgede økonomiske omkostninger pga. nedsat produktivitet og måske tabte eller forsinkede ordrer.
Dette er bl.a. en af årsagerne til at et meget stort antal arbejdspladser – både i offentligt og privat regi, vælger at tilbyde deres medarbejdere en gratis influenzavaccination på jobbet.
Hvornår bør man lade sig vaccinere mod influenza?
Hvordan virker influenzavaccine? Influenzavaccinationen bør foretaget så tidligt som muligt på influenzasæsonen. Det vil med andre ord sige fra starten af oktober til slutningen af november.
Inkubationstiden er ca. en uges tid fra man har modtaget vaccinen til immunforsvaret har mobiliseret sig og gjort sig klar til at bekæmpe virus når den viser sig.
Jo tidligere på sæsonen, jo mindre risiko for at blive ramt af influenza.
Det betyder ikke at man ikke senere på året, fx i december eller januar kan lade sig vaccinere. Så længe man endnu ikke er blevet ramt af virus, så vil vaccinen jo beskytte mod fremtidige angreb.
Skal man vaccineres hvert år mod influenza?
Det korte svar er ja. Virus muterer (ændrer sig) stille og roligt i løbet af året, og den variant som kommer til landet næste år, er altså ikke den samme som lige har besøgt os.
Faktisk kan det også betale sig at blive vaccineret mod influenza, til trods for at man måske lige har været ramt.
Det skyldes at der ofte optræder to forskellige typer af den såkaldte A-influenza samt én type B.
Har du fx været ramt af den ene type A-influenza, og efterfølgende bliver ramt af en af de andre varianter, er du ikke beskyttet af dit immunforsvar. Immunforsvaret beskytter dig nemlig udelukkende mod den specifikke variant du har været udsat for.
Af samme årsag, består en influenzavaccine altid af en kombination der beskyttelse mod 2-3 forskellige vira.
Kan man få influenza af influenzavaccinationen?
Nej! Under ingen omstændigheder. Det er en vedholdende myte at en influenzavaccination kan medføre influenza.
Hvordan virker influenzavaccine så? Influenzavaccinen er udvundet på et dødt virus, hvor man samtidig kun anvender specifikke delkomponenter fra. Disse dele er dem, som vores immunforsvar er udviklet til at opdage, binde sig til og efterfølgende nedbryde.
Efter vaccinationen er immunforsvaret derfor i stand til straks at genkende de influenzavira som vaccinen har indeholdt delkomponenter fra, og dermed yde os en effektiv beskyttelse fremadrettet.
Hos nogle kan en vaccination give en let irritation omkring indstiksstedet med fx rødme, mens andre kan opleve en let temperaturstigning (mild feber). Da feber er en del af vores immunforsvar, er let feber egentligt et godt tegn idet dette bekræfter at vaccinationen har en effekt.
Kan alle lade sig vaccinere mod influenza?
Influenzavaccinen er udvundet på æggeproteiner. Er man derfor overfølsom over for kylling og/eller æg, frarådes vaccination mod influenza.
Hvor stor beskyttelse giver en influenzavaccination?
Hos yngre og raske personer yder influenzavaccinen beskyttelse i helt op til 70-90 %.
Hvor kan du blive vaccineret mod influenza?
Hvordan virker influenzavaccine? Kontakt os hvis du har spørgsmål af nogen art.
Er du og dine kollegaer interesseret i at vide mere om influenzavaccination på jeres arbejdsplads, så kontakt os nu.
Bor du i Aarhus kan du blive vaccineret på vores Sundhedsklinik i Aarhus Nord.
Tidsbestilling nødvendig!
Vores adresse er
Finlandsgade 25F
8200 Aarhus N