Sport og velværeTips og gode rådSundhed og trivsel

Hvad er godt mod rygsmerter?

Hvad er godt mod rygsmerter og hvad kan du selv gøre for at blive smertefri?

Hvem har ikke prøvet at have ondt i ryggen? Det har de fleste af os vel. Nogle blot kortvarigt og andre i længere tid. Rygsmerter påvirker vores hverdag – både fysisk men også mentalt. Vi bliver I dårligt humør og mister lysten til at være sammen med andre og gøre de ting vi plejer. Så hvad er godt mod rygsmerter?

Nedenfor kan du læse 10 gode råd som hjælper dig til at forebygge rygsmerter og hele dine smerter når først de er kommet.

Søger du hjælp til rygsmerter?

På vores klinik i Aarhus Nord har vi årtiers erfaring med behandling af rygsmerter m.v. Måske kan vi også hjælpe dig.

Giv os et kald på telefon 20 20 88 60 |

Hvad er godt mod rygsmerter – 10 tips og gode råd

Hvad er godt mod rygsmerter? Rygsmerter kan være næsten uudholdelige og vare fra dage til uger. Det er fristende at lægge sig ned og håbe på et mirakel og tro på at smerterne altid bare går væk af sig selv. Det gør mange rygsmerter heldigvis, men ofte varer det meget længere tid før du er smertefri, hvis du blot lader stå til og venter på at alt bliver godt igen.

Følg disse 10 simple råd og bliv dine rygsmerter kvit.

  1. FÅ MASSAGE: Massage er på en og samme tid afslappende og helende. Både den almindelige forsigtige velvære-massage såvel som den lægefaglige korrekte fysiurgiske massage har en gavnlig virkning på rygsmerter. Begge typer massage får nemlig den generelle spændingstilstand i musklerne til at falde. Men skal massagen virkelig ind og fjerne årsagen til smerter, så er det den fysiurgiske massage der virker. Er massagen udført at veluddannet fysiurgisk massør, er denne form for behandling de fleste andre terapiformer overlegen, når det drejer sig om muskelsmerter.
  2. BEVÆG DIG: Når du har rygsmerter skyldes det meget ofte overbelastede muskler. Og overbelastet muskulatur har en tendens til at trække sig sammen. Når dine muskler er spændte og sammentrukne, hæmmes den normale blodgennemstrømning i muskler og bindevæv. Dette medfører ringere ilttilførsel og fører til ophobning af affaldsstoffer. Alene det at du bevæger dig – dvs. går eller udfører forskellige former for øvelser, er med til at fremme blodcirkulationen generelt og dermed også i den ømme muskulatur. Selv om det gør ondt, så bør du altså bevæge dig.
  3. UNDGÅ AT SOVE LÆNGE: Hvis der er noget dine muskler ikke er glade for, så er det når du ligger længe i din seng. Ligger du generelt meget ned med en smerteplaget ryg, så bliver din muskler stive og ømme. Tabet af muskelmasse går også stærkt når du er fysisk inaktiv – og det tager meget længere tid at opbygge muskler end at miste.
  4. BEVÆG DIG NORMALT: Det er kun naturligt at man er bange for at få mere ondt i ryggen. Derfor går mange med ondt i ryggen unødvendigt forsigtigt. Når du bevæger dig rundt på “listefod”, så spænder du faktisk i dine muskler hvilket kan bidrage til at forlænge dine muskelsmerter. Derfor, gå, bevæg, og opfør dig så naturligt som det overhovedet er muligt.
  5. UDFØR MUSKELPUMPEØVELSER: Muskelpumpeøvelser går ud på at bevæge musklerne så de skiftevis trækker sig sammen og slapper af. Når du bruger dine muskler aktivt/dynamisk pumpes blodet rundt i de muskler du bruger. Det betyder at dine muskler i højere grad forsynes med friskt blod med ilt og næringsstoffer samtidig med at affaldsstoffer fra musklernes forbrænding bortskaffes. Muskelpumpeøvelser for ryggen er eksempelvis at stå oprejst og skiftevis hælde kroppen ud over siden (bøje dig til siden) og rette dig op igen, at holde dine arme overkors og rotere i rygsøjlen fra side til side. At udføre “katteøvelser” hvor du liggende på alle fire, og skiftevis svajer og krummer i ryggen.
  6. STYRK DINE RYG OG MAVEMUSKLER: Jo stærkere din krop er, jo mindre problemer giver den. Dette er et faktum som ikke kan bortforklares. Har du svag muskulatur vil du derfor oftere løbe ind i rygsmerter. For at reducere smerter, hold i ryggen m.v., så bør du derfor træne dine coremuskler, dvs. dine mave- og rygmuskler. Er du til fitness-træning, så kan du nemt få trænet hele kroppen og altså også dine coremuskler. Er du ikke til fitness-træning, så kan du også klare det der hjemme. Det kræver lidt mere disciplin, men både med og uden træningsredskaber træner du nemt dine muskler i mave og ryg. Se øvelser med bl.a. træningselastikker her.
  7. LØFT RIGTIGT: Uanset om du har fysisk arbejde eller blot skal løfte indkøbsposer, gøre rent og foretage helt almindelige dagligdagsting, så er det vigtigt at løfte rigtigt. Løft tæt på kroppen, brug dine ben så du går ned i knæ i stedet for at bøje i ryggen. Undgå at løfte mens du drejer overkroppen, men tag små skridt rundt om dig selv i stedet.
  8. FÅ ERGONOMISK VEJLEDNING: Sidder du meget ned på jobbet, så få tips og gode råd til hvordan du sidder ergonomisk optimalt så du undgår at få smerter i ryg, nakke og skuldre. Ergonomisk vejledning på din arbejdsplads giver dig gode råd om hvordan du sidder og står optimalt, hvordan du indstiller bord, stol, skærm og tastatur/mus, og hvordan du løfter rigtigt, så du undgår nedslidning. Husk i øvrigt på at “den næste stilling er den rigtige”. Det betyder at du skal skifte stilling ofte. Husk også at bruge hæve/sænkebordet hvis du arbejder på kontor.
  9. MEDICIN: Det er helt okay at tage medicin i den akutte fase. Smertestillende medicin kan være med til at dæmpe dine smerter så det er nemmere at være fysisk aktiv mens dine muskler kommer sig igen.
  10. KULDE/VARME: Anvend eventuelt kombinationen af kulde og varme mod smerter og for hurtigere heling af rygsmerter. Når du lægger et kølende omslag på smertende muskler, smertedæmper du faktisk området. Når smerterne dæmpes sænkes spændingsniveauet i musklerne og. Vekselvirk fx med 5 minuttes nedkøling efterfulgt af 15 minutters varme. Varmen får blodet til at strømme gennem muskulaturen med tilførsel af ilt og næringsstoffer så musklerne får de bedste betingelser for at hele hurtigt.