Sport og velværeSundhed og trivsel

Kostvejledning i Århus Nord

Hvad er kostvejledning og hvordan får du kostvejledning i Aarhus Nord?

Mad er mere end blot noget vi spiser når vi er sultne. Vi bruger mad i rigtig mange forskellige sammenhænge. Maden har blandt andet stor betydning for hvordan vi opfatter os selv som individer.

Vi bruger maden til at fortælle omverdenen hvem vi er, og til at udtrykke meninger og værdier. Økologi og veganisme eksempelvis er ofte et udtryk for meninger om hvordan vi gerne ser verden i fremtiden, dyrevelfærd m.v. Altså et politisk statement – for os selv og måske til omverdenen.

Men økologi og veganisme kan også handle om at vi føler os overbeviste om, at vi bliver sundere hvis vi undværer animalske fødevarer eller skærer ned på dem og erstatter dem med vegetabilske fødevarer.

Mad har også stor betydning i forhold til hvordan vi indgår i sociale sammenhænge. Mad er hygge sammen med andre, eller i selskab med os selv.

Men mad er altså mere en blot noget vi spiser. Mad er også sundhedhed og i nogle tilfælde det modsatte. Mad tilfører proteiner som indgår i alle biologiske processer i vores kroppe, og er grundbyggestenene i alt fra immunforsvar til vores muskler, hud og hår.

Maden giver næring med vitaminer og mineraler til alle kroppens processer, og – ikke mindst – til heling af sygdom.

Omvendt kan mangel på mad og næring – eller forkert sammensætning udløse sygdom eller hæmme heling af sygdom og skader – både fysisk såvel som kognitivt.

Mad er også energi. Energi til at holde vores organisme i live og blandt andet give os varme, gøre det muligt for os at være fysiske, bygge muskler og lagre fedt til smalle tider.

Indtag af energi skal være i balance med forbruget. Indtager vi for lidt energi i forhold til vores fysiske aktivitet, taber vi fedt – og måske også muskelmasse. Tab af muskelmasse øger risikoen for at vi tager på igen – og ofte også mere end vi tabte.

Omvendt tager vi på, og kan blive overvægtige hvis vi indtager mere energi end vi forbruger.

Mad er altså mange ting, og opfylder mange behov, som kan være meget forskellige fra den ene person til den anden afhængig af køn, alder, fysisk aktivitet, kultur og meget mere.

Det er derfor ikke kun vores fysiske behov der styrer vores indtag af mad. Det gør meget andet.

Har du taget på, er det derfor sjældent bare fordi du har været sulten. Det skyldes ofte – men behøver ikke at gøre det – andre faktorer. Det kan fx være manglende overskud i hverdagen, travlhed på jobbet, familieforøgelse, stress, perioder med omstilling i livet eksempelvis i forbindelse med skilsmisse, arbejdsløshed, jobskifte eller problemer på studiet.

Et vægttab eksempelvis, drejer sig ikke kun om at spise mindre energi. Et vægttab kan selvfølgelig opnås ved at indtage mindre energi – eller forbruge mere energi. Eller en kombination.

Det drejer sig også om at få de rigtige næringsstoffer og ramme de rigtige kombinationer mellem kulhydrat, fedtstoffer og proteiner, så du kan tabe dig og stadig forblive sund og rask.

En kostvejledning bør være mere end en madplan

Hos Sundhedspartnerdks kostvejledning i Århus Nord tager vi altid udgangspunkt i dig. Er det blot en kostplan du søger, så kan vi selvfølgelig tilbyde dig en sådan, helt personligt tilpasset.

Det vil sige en plan som giver dig den energi du har behov for – uanset om dit ønske er vægtbalance, vægtøgning eller et vægttab. Eller hvis du fx er idrætsmand eller idrætskvinde og gerne vil have optimeret dine idrætspræstationer.

Kostplaner kan være godt for nogle mennesker, men ofte vil en kombination af andre faktorer være det bedste hvis et varigt vægttab ønskes.

Det kunne eksempelvis være værktøjer til at få struktur på dit spisemønster, slippe følelsesladet spisning, livsstilsændringer generelt etc.

På Sundhedspartnerdks kostvejledning i Århus Nord kan vi hjælpe dig med det hele.

Det kan være en egentlig kostplan med oversigt over hvad du skal spise og indtage af energi over dagen eller et forløb med både kostvejledning, coaching og sparring. Vi har flere forskellige pakker – også hvor der kan indgå motion. Alle pakker kan tilpasses dig og dine ønsker og behov.

Uanset hvilken løsning du vælger, så får du hos Sundhedspartnerdk evidensbaseret kostvejledning i Århus Nord. Derfor tænker vi ikke kun på energi, kalorier og vægt.

Vi har også stor fokus på at du får den mængde vitaminer, mineraler og sporstoffer som din krop har behov for. Altså fokus på at sikre dig de bedste betingelser for en sund krop – fysisk og mentalt, mens du eksempelvis taber dig.

Kostvejledning kræver viden og indsigt

Sammensætningen af en rigtig sund og nærende kost kræver viden og indsigt.

Når du får hjælp fra Sundhedspartnerdks kostvejledning i Århus, så vil din kost- og ernæringsvejleder altid have en relevant videregående sundhedsfaglig baggrund som eksempelvis professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Dette er din garanti for høj kvalitet som hjælper dig nu og her og – ikke mindst – i fremtiden.

 

Ønsker du hjælp til fx vægttab, så kontakt os nu!

Telefon 20 20 88 60 | mail info@sundhedspartnerdk.dk