ØJENSKYL

Hvad er øjenskyl, er der forskel på øjenskyllevæske og hvordan anvendes øjenskyllevæsken?

Øjenskyl anvendes som førstehjælp mod skade på øjnene hvis disse udsættes for fremmedlegemer som eksempelvis støv, snavs og andre urenheder, samt – ikke mindst – kemikalier indeholdende syre eller base.

 

 

 

DANMARKS LAVESTE PRISER PÅ ØJENSKYLLEVÆSKE

TELEFON 20 20 88 60 | INFO@SUNDHEDSPARTNERDK.DK

DIREKTE TIL WEBSHOPPEN

ØJET – ET AF VORES MEST SÅRBARE ORGANER

Øjet er et af vores allervigtigste organer, og samtidig et af de mest sårbare vi har. Opbygningen er øjet er desuden yderst komplekst, og består af en lang række forskellige dele, bl.a. øjenhule, øjenlåg, øjenvipper og øjenbryn. Disse dele har bl.a. til formål at fastholde og beskytte øjeæblet mod ydre vold, snavs og skidt m.v.

Foruden førnævnte dele, så består øjet også af flere hinder: Bindehinden, senehinden og hornhinden. Bindehinden ligger yderst, og dækker øjets forreste halvdel og bagsiden af øjenlågene. Denne tynde hinde beskytter bl.a. mod bakterier, forskellige vira, fremmedlegemer etc.

Lige over selve øjet finder vi hornhinden. Hornhinden har to funktioner. Dels beskytter den øjet mod bakterier og fremmedlegemer, og dels sørger den for at vi kan se skarpt.

Sker der skader på vores øjenhinder, eller trænger fremmedlegemer helt igennem til selve øjeæblet, er der risiko for alt fra midlertidig irritation, rødme og løbende øjne, til egentlig blivende skader fra nedsat syn til blindhed.

Det er derfor vigtigt at vi passer på vores øjne, og på arbejdspladser sørger for at der dels er øjenværn til rådighed, samt det nødvendige førstehjælpsudstyr, bl.a. i form af den rigtige øjenskyl i rette mængder.

HVAD ER ØJENSKYLLEVÆSKE?

Vi kender alle til at få “noget i øjet”. Det kan fx være fra vinden som bærer støv eller små gruspartikler fra vejunderlaget ind i øjet på os når vi opholder os uden for. Eller det kan være at vi gnider os i øjet, og på den måde fører et fremmedlegeme fra hånden ind i øjet.

Det irriterer og kan somme tider give et rindende og rødligt øje. Som regel klarer vores tårekanaler og øjenlåg arbejdet for os. Der bliver udløst større mængder af tårevæske end normalt samtidig med at vores øjenlåg “glipper”. På denne måde sørger vores øjne selv for øjenskyl og “vinduesviskere” som visker fremmedlegemet væk.

Det er dog ikke altid at vores øjne er tilstrækkeligt til at fjerne fremmedlegemer som er kommet i øjet. I disse tilfælde skal der mere væske til for at skylle fremmedlegemet bort.

I mange tilfælde – fx der hjemme, kan man ofte anvende almindeligt vand fra vandhanen. Men postevand er ikke helt rent, og det bedste er derfor altid at anvende en form for øjenskyl som opfylder kravene om bl.a. at være sterilt.

En normal isotonisk øjenskyllevæske består af en 0,9 % saltopløsning (natriumklorid) som svarer til den saltopløsning som vores øjne selv producerer (tårer).

Skyller vi straks vi har fået noget i øjet, løser problemet sig som oftest af sig selv.

 

IKKE ALLE FREMMEDLEGEMER SKAL SKYLLES UD AF ØJET

Arbejder vi i områder, hvor der naturligt opstår større risiko for, at øjet kan blive ramt af små eller større partikler som kan inficere øjnene, er det vigtigt at der altid er egentlig øjenskyl i rigelige mængder til rådighed. Det kan eksempelvis være ved arbejde på værksteder, i produktionen, på byggepladsen etc.

I disse tilfælde bør der både i førstehjælpskasser og førstehjælpsskabe være øjeskyl til rådighed. men der bør også være ophængt øjenskyllestatiioner på synlige og centrale områder, så alle ved hvor man kan finde øjenskyllevæsker i tilstrækkelige mængder hvis uheldet skulle være ude.

Vær opmærksom på, at hvis uheldet skyldes arbejde med roterende værktøjer som fx roterende stålbørster, vinkelsliber og slagværktøj etc., så kan der være risiko for at større fragmenter med stor fart sendes af sted. Disse fragmenter kan trænge helt gennem til øjets indre, og der forårsage alvorlig skade på øjet.

I disse tilfælde må der IKKE skylles med vand eller andre former for øjenskyl, gnides eller trykkes på øjet. Søg da straks læge!

FORSKELLIGE SLAGS ØJENSKYL

I langt de fleste tilfælde vil det altså være tilstrækkeligt at skylle med en 0,9 % steril saltopløsning hvis øjet bliver inficeret af urenheder. Denne type øjenskyllevæske bør være tilgængeligt på alle typer af arbejdspladser. Også kontor, butik m.v. samt der hjemme i garagen og i køkkenet.

Men bliver øjet ramt af eksempelvis rengøringsmidler, blegemidler, forskellige typer maling som kan indeholde ætsende midler, eller syre fra bil- eller truckbatteri skal der anvendes en anden type øjenskyl. Denne type øjeskyl indeholder det der kaldes en fosfatbuffer.

Øjets normale (neutrale) pH-værdi ligger på ca. 7-7,4. Rammes øjet af enten syre eller base, vil øjets pH-værdi øjeblikkeligt forskydes væk fra det neutrale område.

Dette kan forårsage uoprettelig skade på øjet.

Skylles med almindeligt postevand eller en normal øjenskyl med en 0,9 % saltopløsning, vil syren eller basen kun blive fortyndet. Forskydningen af pH-værdien vil stadig være den sammen.

Ved at anvende en øjenskyllevæske med en pH neutral fosfatbuffer, vil øjets pH-værdi i væsentlig større grad blive bragt tilbage mod dets normale neutrale værdi.

Denne type øjenskyl er som udgangspunkt dyrere end den normale saltopløsning, og bør blot være et supplement til denne.

Løber man undervejs tør for den pH neutrale øjenskyl, kan man fortsætte med den almindelige øjenskyllevæske med den 0,9 % sterile saltopløsning til ambulance eller læge/skadestue tager over.

Køb din øjenskyl på vores webshop

Danmarks vel nok billigste øjenskyl