Hvorfor sover min hånd?
Hvorfor sover min hånd? Læs om carpeltunnelsyndrom og overbelastet muskulatur
Hvorfor sover min hånd? Ja, de fleste af os har formentlig oplevet at en arm, hånd eller fingre sov. Det er der såmænd ikke noget usædvanligt i.
Har vi eksempelvis siddet længe i den samme position, mærker vi også at lår og balder måske begynder at snurre.
Og her er det lidt nemmere at forstå sammenhængen. Vi klemmer på “et eller andet”. Når vi rejser os igen, så går der som regel kun kort tid før vi har normal følelse igen.
Det vi klemmer på er dels nerver som bliver irriteret ved den fysiske belastning, samt blodforsyningen som bliver hæmmet. Den snurrende/sovende fornemmelse er din krop der fortæller dig, at “noget er galt”.
I langt de fleste tilfælde går den sovende fornemmelse altså over af sig selv, når vi rykker på os eller begynder at bevæge os rundt.
Men i mange tilfælde vil årsagen være ukendt når “noget sover”, og kan skyldes rigtig mange ting – fx Karpaltunnelsyndrom.
Men meget ofte er den sovende fornemmelse relativ harmløs, og kan skyldes dårlige sovevaner, ergonomisk uhensigtsmæssige arbejdsrutiner, dårlig kropsholdning eller eksempelvis overbelastet muskulatur.
Specielt en kombination af træt og spændt muskulatur og fx ergonomisk belastende arbejdsrutiner og indretning af arbejdsplads kan give problemer.
Få hjælp på vores Sundhedspartnerdk Klinik
Sovende fingre skyldes ofte overbelastet muskulatur i nakke, skuldre og arme, og kan derfor i mange tilfælde behandles med fysiurgisk massage og stræk samt nogle lette og overkommelige øvelser.
På vores Sundhedspartnerdk Klinik i Aarhus Nord, har vi mange års erfaring i behandling af sovende fingre, og med rigtig gode resultater.
Behandlingen er ofte en kombination af specifik fysiurgisk massage samt akupunktur, som oftest er yderst effektivt til at fjerne den ubehagelige oplevelse af snurrende, summende og smertende i hænder og fingre.
Skal vi også hjælpe dig?
Giv os et kald på telefon 20 20 88 60 | info@sundhedspartnerdk.dk
Du kan også selv bestille tid til behandling her på vores ONLINE-BOOKING

Hvad er karpaltunnelsyndrom?
Hvorfor sover min hånd så? Ved karpaltunnelsyndrom vil der ofte optræde sovende fornemmelse i hænderne, men dog primært i tommel-, pege- og langfinger. Men i nogle tilfælde vil den snurrende/sovende fornemmelse kunne sprede sig ud over hele hånden. Dette er dog sjældnere.
Årsagen skal findes i pladsen ved overgangen mellem håndled og hånd, hvor nervus medianus kan blive klemt. Dette kan der være mange årsager til, og ofte er disse ikke indlysende og derved vanskelige at finde frem til.
Nævnte symptomer er som regel værre om natten og om morgenen. Eller hvis du har været fysisk inaktiv i det hele taget.
Dette kan bl.a. skyldes en ophobning af væske, som ikke bortledes lige så effektivt, som det sker når vi er fysisk aktive og derved bruger vores venepumper.
Eller det kan skyldes simple årsager som at vi eksempelvis ligger på armen og dermed øger belastningen på nerven. Dermed indsnævres pladsen yderligere og trykket på medianusnerven stiger.
Efter at vi igen begynder at bruge hænder og arme, mindskes smerter og den sovende fornemmelse som regel.
Som nævnt, så kan der være mange årsager til karpantunnelsyndrom, og behandlingen skal derfor ofte have flere indgangsvinkler.
I nogle tilfælde går symptomer dog over af sig selv efter en periode.
I andre tilfælde kan en fysisk manipulation af håndledsknoglerne have en effekt.
Sidst men ikke mindst, kan det i andre tilfælde have en stor effekt med akupunktur samt fysiurgisk massage af selve det bindevæv som danner karpaltunnelen ved håndleddet, .
Operation kan også være en mulighed, men lægerne er yderst forsigtige med at anbefale en sådan. Det skyldes bl.a. at der i nogle tilfælde efterfølgende dannes arvæv, som igen kan forværre tilstanden.
Alternativ diagnose for sovende hænder
Vores bevægeapparat (muskler, knogler og led) er et helt unikt system, men samtidig komplekst i sin sammensætning.
Lidt forsimplet forklaret, så består vores bevægeapparat af hundredvis af skeletmuskler som via leddene kan forskyde vores knogler i forskellige retninger. Altså bevæge vores krop, ben og arme.
For at dette kan lade sig gøre, så har vi et net af nerver som forsyner hele kroppen med elektriske signaler. Disse signaler er både tilførende, dvs. at de fører signaler fra følenerver (synet, varme, kulde, smerte etc.) fra kroppen ind til centralnervesystemet som øjeblikkeligt bearbejder disse meddelelser.
I forhold til bevægeapparatet vil disse fremførende signaler fra musklerne ind til centralnervesystemet resultere i fraførende signaler den modsatte vej. Altså ud til musklerne. Signaler som enten vil få musklerne til at spænde eller slappe af.
Foruden nervesystemet, så er vores krop tæt besat med et vidtforgrenet blodkarsystem. Dette blodkarsystem har til opgave at forsyne alle vores væv og organer med ilt og næring, samt bortskaffe affaldsstoffer fra forbrændingen (omsætning af energi) – eksempelvis i vores muskler.
VORES UNIKKE KROP KAN GIVE PROBLEMER
Vi består altså af et kompliceret elektrisk system og et tæt forgrenet blodkarsystem. Disse systemer fungerer som udgangspunkt fortræffeligt, og løser døgnet rundt vigtige opgaver for os uden synderlige problemer.
Men, kommer vores elektriske system (nerverne) eller blodkarnettet i klemme af en eller anden årsag, vil dette kunne medføre utallige forskellige symptomer. Dvs. alt fra føleforstyrrelser som sovende og snurrende fornemmelser, til smerter og eksempelvis nedsat styrke i musklerne.
Ofte vil tryk på nerver og blodkar skyldes spændt og overbelastet muskulatur. Når musklerne overbelastes vil deres eneste modreaktion for at beskytte sig selv være at trække sig sammen. Og som vi kender det når vi spænder en muskel, så bliver den hård og diameteren større.
En overbelastet og spændt muskel vil altså fylde mere i det område den har sin plads, og dermed kunne trykke på andet væv – eksempelvis nerver og blodkar.
Nogle af disse føleforstyrrelser, smerter og måske nedsat styrke i underarme og hænder, kan altså skyldes overbelastning af dine muskler.
Dersom overbelastningen – og dermed spændingen er længerevarende, vil symptomerne tilsvarende blive værre.
Optræder den spændte muskulatur “et eller andet sted” i området hvor medianusnerven løber (forsiden af armen) eller radialisnerven på den modsatte side af armen (bagsiden), kan det give føleforstyrrelser mange steder i arme, hænder og fingre.
Symptomer som med rette kan forveksles med carpaltunnelsyndrom.
Hos Sundhedspartnerdk Klinik kan vi i langt de fleste tilfælde finde ud af, om dine problemer skyldes karpaltunnelsyndrom eller overbelastet muskulatur andre steder i arme, nakke og skuldre.
Lad os se om vi kan hjælpe dig.
Bestil tid her på vores ONLINE-BOOKING
Behandling med fysiurgisk massage mod sovende fingre
Skyldes den sovende hånd og fingre overbelastet muskulatur, vil en specifik fysiurgisk behandling bestående af massage og stræk som regel have en meget effektiv virkning. Kombineres den med få lette daglige øvelser og evt. varme/kuldebehandling vil behandlingstiden kunne forkortes.
Antallet af behandlinger kan variere alt afhængig af varigheden af symptomerne og fra den ene person til den anden. Men ofte vil 3-5 behandlinger være nok til at symptomerne enten er helt væk eller lindret betydeligt.
Når du tænker “hvorfor sover min hånd” bør du derfor overveje om ikke det kunne være dine muskler som er årsagen til dine problemer.
På Sundhedspartnerdks klinik for fysiurgisk massage har vi mange års erfaring i netop behandling af sovende hænder og fingre og andre muskulært betingede føleforstyrrelser i kroppen.
Vi kan med stor sandsynlighed også hjælpe dig.