Smerter mellem skulderbladene

Hvordan opstår smerter mellem skulderbladene og hvad kan man gøre?

Smerter mellem skulderbladene kan have mange årsager, og er ofte svære at finde frem til. I mange tilfælde kommer smerterne snigende over længere tid med begyndende stivhed i muskulaturen og stikkende eller borende smerter.

Andre gange opstår smerterne mere akut. Ved den snigende smerte er årsagen ofte uhensigtsmæssige arbejdsrutiner med fremadrettet og foroverbøjet kropsholdning over længere tid. Eksempelvis ved kontorarbejde samt ved visse former for produktionsarbejde.

Ved den akutte smerte er årsagen ofte pludselige bevægelser eller tunge løft, eller måske dårlig teknik ved forskellige former for træning.

I langt de fleste tilfælde er det musklerne som er årsag til smerterne, men i nogle tilfælde skal årsagen findes i leddene.

 

SUNDHEDSPARTNERDK SUNDHEDSCENTER

Vi er specialister i behandling af hold i ryggen og smerter mellem skulderbladene. Skal vi også hjælpe dig?

Læs mere om os og hvilke behandlinger vi kan tilbyde dig.

KONTAKT OS NU PÅ TELEFON 20 20 88 60 | INFO@SUNDHEDSPARTNERDK.DK

Smerter skal ofte findes i ubalancer i musklerne

Når du skal finde frem til muskelsmerter – som fx smerter mellem skulderbladene, er det en god idé at tænke på dine muskler som et “Pinocchio-system”. De fleste kender den lille træfigur Pinnochio som bliver styret af dukkeføreren gennem et snoretræk.

Selv om bevægelse af vores skelet via vores muskler og sener er lidt mere komplekst end Pinnochios snoretræk, så er principperne overordnet det samme. Al bevægelse sker ved hjælp af muskler og seners træk i knoglen, hvorefter der sker en bevægelse i et eller flere led.

Ønsker vi fx at bøje vores arm i albueleddet, vil det være en muskel (eller flere muskler) på forsiden af overarmen som trækker sig sammen og derved via senen, trækker i underarmsknoglerne. Herefter bøjes armen i albueleddet. Når vi omvendt vil strække armen i albueleddet, vil det være en muskel på bagsiden af armen (triceps) som trækker i underarmsknoglen.

Disse principper gælder alle steder i kroppen. En muskel kan altså ikke skubbe sig til en bevægelse, men udelukkende trække.

 

SMERTER MELLEM SKULDERBLADENE INVOLVERER OFTE FLERE MUSKLER

Når vi taler om smerter mellem skulderbladene, skal vi derfor se på muskler på begge sider af brystregionen.

Ved arbejde foran en pc bruger vi naturligvis vores arme som holdes foran kroppen. Arbejdet med at holde armene frem foran/ind foran kroppen styres af flere muskler, bl.a. vores store brystmuskel pectoralis major og af overarmens bøjemuskel, biceps.

Brystmusklen er relativ stor og stærk – også selv om den ikke er veltrænet.

Hvis brystmusklen fik lov at bestemme, blev skulderbuen (skulderbladet, skulderhøjen og kravebenet) trukket frem og ind mod brystbenet – skulderne ville pege fremad.

Heldigvis har vi muskler på bagsiden af kroppen (ryggen) som modarbejder denne bevægelse, og skaber en vis form for balance i vores kropsstamme.

En af disse muskler er den såkaldte rhombemuskel som udspringer på nakke/brysthvirvler og tilhæfter på skulderbladets midterste kant.

Rhombemusklens opgave er bl.a. at samle dine skulderblade – og dermed trække skulderbuen bagud.

Forsidens muskler (bl.a. bryst- og bicepsmuskler) og bagsidens muskler (bl.a. rhombemusklerne) arbejder sammen i koordinerede bevægelser. Det vil sige muskelarbejde som gør at vi får lige præcis de bevægelser vi har brug for i forhold til det arbejde vi udfører med vores krop og arme.

Under normale forhold skaber dette arbejde ikke store problemer – vores krop er bygget til at holde os i balance.

Arbejder du derimod mange timer hver dag med statisk og ensformigt arbejde – eksempelvis med pc-arbejde eller lignende. Og du ikke har en naturlig styrkebalance mellem forsidens og ryggens muskler, risikerer du at de relativt svagere muskler, rhombemusklerne på bagsiden af ryggen, bliver overbelastede.

Ved smerter mellem skulderbladene kan symptomerne være mange. Bl.a. et egentligt “hold” som kan skyldes både smerte og egentlig fastlåsning af muskulaturen.

Smerterne kan være spredt ud over hele rygstykket mellem skulderbladene eller føles som stikkende eller dybe borende smerter lokalt i den ene side eller begge sider.

Behandling af smerter mellem skulderbladene

Hvad kan man gøre ved smerter mellem skulderbladene? Først og fremmest er det vigtigt hurtigt at finde ud af hvad der udløste smerterne. Når årsagerne er klarlagt – fx at mange timers dagligt pc-arbejde er hovedårsagen, er det meget nemmere at iværksætte det rigtige behandlingsforløb, som skal bringe musklerne tilbage i en god balance igen.

I modsætning til hvad man måske skulle tro, så er løsningen ikke altid et totalt stop for den aktivitet der udløste problemet, men derimod mindre af det. Stopper man helt med aktiviteten risikerer man ofte at musklerne “låser” endnu mere.

Det paradoksale her er, at når man udfører det muskelarbejde som udløste problemet, så bliver musklerne trods alt holdt i gang. Stopper man derimod helt, så vil musklerne pga. manglende brug ofte trække sig yderligere sammen og give flere problemer. Dette er kendt som “weekend-syndromet” hvor symptomer ofte forstærkes når man holder fri i ferier og weekends.

Behandlingen af smerter mellem skulderbladene består af flere indsatser. Nogle punkter som den smerteplagede selv kan udføre og andre som bør udføres af en veluddannet fysiurgisk massør.

Nedenfor kan du læse mere om en effektiv fremgangsmåde ved denne form for muskelsmerter.

Egenbehandling

  1. Hold flere pauser: Hold mange flere pauser i løbet af dagen. Hvis du arbejder på kontor og eksempelvis anvender en pc, bør du holde en mindre pause mindst hver hele time. Brug et par minutter på nogle muskelpumpeøvelser. Øvelsernes formål er at få musklen til at arbejde dynamisk. Dvs. med bevægelse i leddene. På den måde øges tilstrømningen af ilt og næring til de overbelastede muskler samtidig med at affaldsstoffer fjernes.
  2. Styrk dine muskler: Det er vigtigt at du styrker dine muskler mellem skulderbladene så de er stærke nok til at modstå den store brystmuskel. Det kan du gøre på mange måder, men en nem – og billig – måde er ved at anvende træningselastikker. Stil dig op med elastikken mellem hænderne og armene strakt ud foran dig. Med armene strakte fører du nu armene bagud/ud til siderne så dine skulderblade samles. Start bevægelsen med at forspænde i musklerne mellem skulderbladene. Hold spændet i 2-3 sekunder og før roligt armene tilbage til startposition. Det er vigtigt at der hele tiden er spænd i elastikken. Udfør 3 sæt a 10-15 gentagelser. Gør det hver anden dag.
  3. Stræk på brystmuskulaturen: Meget ofte er det ikke tilstrækkeligt at styrke rygmuskulaturen (rhombemusklerne) for at få balance i skulderbuen og reducere risikoen for smerter mellem skulderbladene. Er brystmusklen stærk og spændt, er det vigtig at få den udstrakt flere gange om dagen.
  4. Kulde/varmebehandling: En til to gange om dagen kan det være en fordel at behandle musklen med kulde/varme. En smart, billig og tilgængelig måde er ved at anvende gemmeldags brun sæbe til kuldebehandlingen. Kom sæben i en frostpose og læg den i fryseren. Når du skal bruge sæben, tager du den ud og lægger den på området mellem skulderbladene med et tyndt viskestykke eller lignende i mellem. Lad isen virke 5-7 minutter. Isen smertedæmper og og reducerer dermed nervesystemets signaler til musklen om at trække sig sammen. Efter kuldebehandlingen lægger du varme på i ca. den dobbelte tid, dvs. 10-15 minutter. Varmen øger blodcirkulationen i området og søger for en bedre tilførsel af ilt og næringsstoffer til musklen, og transport væk med affaldsstoffer. Virkningen er en hurtigere heling af den overbelastede muskel.

Behandling hos fysiurgisk massør

  1. Fysiurgisk massage af rygmuskulatur: Hos den professionelle behandler, behandles smerter mellem skulderbladene med massage af hele øvre ryg og nakke. Der behandles desuden specifikt på den overbelastede muskel hvor myoser og muskelstrenge løsnes med forskellige greb og strøg. Massagen har en lang række positive effekter som samlet øger helingsprocessen af den overbelastede muskulatur.
  2. Stræk af brystmuskulatur: Alt afhængig af skulderbuens placering og massørens faglige vurdering, strækkes på brystmuskulaturen. Stræk af denne muskel nedsætter trækket i skulderbuen så rhombemusklerne på rygsiden aflastes. Er brystmusklen meget kort og spændt, kan det være en fordel at denne muskel også behandles med massage foruden førnævnte stræk.
  3. Instruktion i øvelser og stræk:  Den professionelle behandler vil foruden den egentlige behandling med massage og stræk, også instruere i øvelser for rygmuskulatur samt effektive effektive strækteknikker for brystmuskulaturen.

Kombinationen af egen-behandling og behandling hos den fysiurgiske massør, vil meget hurtigere bringe balance i overkroppens muskulatur og dermed reducere smerter og forebygge at nye problemer opstår.

Få behandling for dine smerter mellem skulderbladene

På vores klinik for fysiurgisk massage i Aarhus Nord kan vi tilbyde dig effektiv behandling, råd og vejledning hvis du lider af smerter mellem skulderbladene eller andre former for muskelrelaterede smerter og hovedpine.

Vi har mere end 2 årtiers erfaring og flere end 30.000 behandlinger i bagagen.

 

Kontakt os på telefon 20 20 88 60 | info@sundhedspartnerdk.dk