Tips og gode rådArbejdsmiljø og sikkerhedSundhed og trivsel

HVAD ER 4 VALENT INFLUENZAVACCINE?

Hvad er 4 valent influenzavaccine egentlig?

… og hvordan adskiller den sig fra den 3 valente influenzavaccine vi har kendt indtil nu?

For at forstå hvad en 4 valent influenzavaccine er, er det vigtigt først at få lidt indsigt i influenzavirus og hvordan du kan blive smittet.

Bliv lidt klogere på influenza og influenzavaccine længere nede…

LEDER DU EFTER INFLUENZAVACCINATIONER TIL DIG OG DINE KOLLEGAER?

KONTAKT OS NU PÅ TELEFON 20 20 88 60 | INFO@SUNDHEDSPARTNERDK.DK

HVAD ER INFLUENZA?

Influenza er det man kalder en virussygdom. Symptomerne er sædvanligvis smerter i muskler og led, hovedpine og feber mellem 38 og 40 grader.

Af andre symptomer ses ofte diarré, opkast, “ondt i halsen” og generel utilpashed.

Altså symptomer som holder dig i sengen i flere dage – måske helt op til en uges tid. Derefter vil man ofte føle sig træt, udmattet og med manglende energi og overskud i måske et par ugers tid.

Symptomerne er altså langt fra som en almindelig forkølelse, selv om mange kalder deres forkølelse for influenza.

Influenza skyldes en virus, og af samme årsag kan man ikke behandle symptomerne med penicillin. Derimod kan influenza effektivt forebygges gennem en årlig tilbagevendende influenzavaccination.

INFLUENZA ER IKKE BARE INFLUENZA

Når du rammes af influenza skyldet at du bliver smittet med enten A- eller B-virus. Meget sjældent af C-virus.

Du smittes direkte eller indirekte gennem små dråber fra luftvejene. Eksempelvis sker den direkte smitte ved at en person hoste eller nyser, og du derved rammes af sekreter fra den udåndede luft.

Den indirekte smitte sker fx ved, at du rører et håndtag eller lignende som en smittet person har rørt ved, hvorefter du berører dit ansigt, øjne, næse eller mund.

En rigtig god forebyggelse mod at blive ramt af influenzavirus er derfor en høj grad af hygiejne med bl.a. hyppig håndvask og brug af desinficerende håndsprit. Og samtidig at undgå kontakt med folk der er syge eller viser tegn på (virus)sygdom.

Transport i offentlige transportmidler som tog og bus er måske praktiske, men derimod ikke særligt velegnede i vinterhalvåret, hvis du vil undgå at blive smittet med influenzavirus.

Influenzavirus A såvel som B kan medføre en såkaldt sæsoninfluenza (i Danmark typisk i vinterhalvåret).

Ca. et par gange for hver 10-årig periode er forekomsten af influenza markant højere end forventet. I disse tilfælde tales om en epidemi.

Erfaringen viser at i disse perioder kan op mod hele 20 % af befolkningen være ramt a sygdommen. Hos svage, syge og ældre er forekomsten af hospitals-indlæggelser og dødsfald under en influenzaepidemi forøget.

Ind i mellem sker der det at influenzavirus spreder sig til hele verden, og i dette tilfælde kaldes hændelsen for en pandemi.

En influenzapandemi skyldes et helt nyt influenzavirus, og i disse tilfælde er virkningerne ofte mere udbredte og alvorlige, idet langt størstedelen af verdens befolkning, ikke har et immunforsvar der kan beskytte mod dette virus.

Influenzavirus varierer fra det ene år til det andet, og den variant af influenzavirus der optræder i år, er derfor ikke den samme som vi kunne opleve året før.

EN 4 VALENT INFLUENZAVACCINATION BESKYTTER DIG EFFEKTIVT

For at reducere risikoen for at blive smittet med influenzavirus, kan det være en rigtig god idé at få en årlig influenzavaccination.

Der findes som udgangpunkt 2 forskellige typer influenzavaccine, den 3-valent og den 4-valente.

Den 3-valente indeholder 2 A-virusstammer og en enkelt B-virus, mens den 4-valente både indeholder 2 A-virusstammer og 2 B-virusstammer.

Med den 4-valente influenzavaccine beskyttes altså mod begge B-virusstammer (foruden de 2 A-virusstammer).

Risikoen for at blive smittet med influenza er altså reduceres væsentligt med denne vaccine i forhold til den 3-valent.

Fra 2019 er det ikke muligt længere at blive vaccineret med den 3-valente vaccine, da Statens Serum Institut kun producerer 4-valente vacciner.

PRAKTISK INFO OM INFLUENZAVACCINATION

  • I modsætning til hvad mange tror, så kan man ikke opnå influenza ved at lade sig vaccinere. Såvel den 3-valente som den 4-valente vaccine er udvundet af dødt virus som er dyrket i hønseæg. Der er altså ingen risiko for at blive syg med influenza ved at lade sig vaccinere.
  • Det anbefales at personer som er kronisk syge eller er svært overvægtige lader sig vaccinere.
  • Det er også en fordel, for personer som ikke falder ind under ovennævnte kategorier at lade sig vaccinere, da risikoen for at blive ramt reduceres med op til hele 90 % efter vaccination.
  • Vaccinationen bør foretages så tidligt som muligt (fra 1. november) for at undgå smitte, da inkubationstiden er ca. 2 uger.
  • Personer som er allergiske overfor kylling, hønseæg og tilsvarende må ikke blive vaccineret, da vaccinen er udvundet på hønseæg.
  • Personer som tidligere har haft ubehag/oplevet allergiske reaktioner i forbindelse med vaccinationer i det hele taget, må ikke blive vaccineret.
  • Hos enkelte kan der opleves kortvarig feber efter vaccinationen. Dette er kun et tegn på at immunforsvaret mobiliserer sig. Der kan også hos få opleves en let rødmen og kløe i timerne efter en vaccination.

FOREBYG INFLUENZA EFFEKTIVT, FÅ EN MEDARBEJDER INFLUENZAVACCINATION

Med en medarbejder-influenzavaccination forebygger I effektivt sygdom og fravær i vinterhalvåret.

KONTAKT OS NU PÅ TELEFON 20 20 88 60 | INFO@SUNDHEDSPARTNERDK.DK